Prelude magyarul

Kedves Érdeklődő! Szeretettel hívunk át az immár működő magyar honlapra, ahol naprakész részleteket, valamint on-line regisztrációs és kapcsolatfelvételi lehetőséget kínálunk.

PROGRAM

Hétfő 2019 június 24.  – Budapest

09:30 – 10:00 Gyülekező egy budapesti helyszínen

10:00 – 16:00 Biográfiai városnéző séták Budapesten

16:00 – 18:00 Szüretelés az Art of Hosting csapat kollégáinak moderálásával

18:00 – 18:45 Vacsora

19:00 – 21:00 Christine Gruwez esti előadása: “Az Emberré válás kihívása”

 

Kedd 2019 június 25. – Pilisszentlászló

09:30 – 13:00 “Emberré válni: egy maniheista megközelítés” – Christine Gruwez faciltálásával – BETELT!

09:30 – 13.30 “Ne öld meg a Hírhozót! – Az érzelmek átalakítása karmikus tudattá” – Orna Ben Dor facilitálásával

09:30 – 17:00 “Biográfiai munka és Waldorf oktatás: termékeny szinergiák. Hogyan tovább?” – Rinke Visser and Josien de Vries facilitálásával

15:30 – 18:30 “Biográfiai munka a vállalati szférában és egy konkrét japán kezdeményezés bemutatása” – Tomoko Kawashima facilitálásával

15:30 – 18:30 A temperamentum – az ember küldetésének alapvető eleme – Philip Jacobsen facilitálásával

19:00 – 22:00 Vacsora és örömzenés ünnepség

 

HANGOLÓ

“Európa Közepe Misztériumhely. Az emberiségtől azt kívánja, hogy ennek megfelelőlen viselkedjék, hogy ehhez tartsa magát. Annak a kultúrkorszaknak az útja, amelyben élünk, nyugatról jövet kelet felé fordulva, ezen a térségen halad keresztül. Itt a réginek át kell alakulnia. Minden régi erő elvész ebben a kelet felé tartó menetelésben, és nem haladhat tovább, anélkül, hogy a szellemből meg ne újulna. Ha mégis megtenné, romboló erővé válna, és katasztrófákat idézne elő. Ebben a térségben először – emberismeretből, emberszeretetből és emberi bátorságból – meg kell valósulnia annak, ami gyógyítóan haladhat tovább kelet felé. A megvalósulóban lévő Közép Misztériuma már fénnyel sugározza be a jelenünket. Ez a fény a szellemi lényektől sugárzik az emberi lények felé arra bíztatva őket, hogy Emberiséghez méltó gyógyító tetteket hajtsanak végre, melyek kozmikus célokat szolgálnak. “                                                                                                                       Ludwig Polzer-Hoditz (1869 – 1945)

Az “Én az úton” Szimfóniájában a világ minden tájáról találkoznak hangok és hangszerek, hogy felcsendüljön a Biográfiai Munka, mint a “hivatássá emelt emberség” zenéje. Hogyan tudja ez a muzsika az Eljövendő Generációkat szolgálni? Erre a nyitott kérdésre már a 2019-es Biográfiai Világkonferencia előkészítő munkálatai során elkezdhetnek kibontakozni lehetséges válasz-vázlatok és persze, még újabb kérdések is.

A helyi szerveződésű Prelude szándéka pedig az, hogy egy másik, igencsak időszerű kérdésre keresse a választ: Hogyan tudja a Szimfóniának helyet adó “Auditórium” a Zenét és a Közönséget egyaránt úgy szolgálni, hogy erősítse a Találkozás vágyott hatását?

Közép-Európa, beleértve Magyarországot is, Misztériumhely, ahol a Nyugatról érkező régi erők a Szellem által át kell lényegüljenek, hogy megszülhessék a Kelet felé irányuló új erőket. Akárcsak egy fiatal szívében, ahol a megörökölt múlterők szükségszerűen meg kell hogy haljanak, ezáltal utat engeve annak az Individualitásnak, mely az egyéni Sorsot hordozza. Egy egyedi, generációs, földrajzi Grál Misztérium bontakozik ki. Téma és Díszlet a Spirituális Hívás szolgálatában.

A Biográfiai Világkonferenciát megelőző két napban a Magyar Biográfiai Alapképzés hallgatóival a “Nem-tudás művészete”, a “Közösség-hordozás (Art of Hosting) művészete”, és az “Akarat Visszafordításának művészete” hármassága köré szerveződő rendezvénysorozattal készülünk. Válaszok helyett inkább kérdéseket szeretnénk ébreszteni és viszhangozni, elősegítve ezzel az inspiráló találkozásokat és kelyhet formálva az Intuíció kegyelemteli megérkezésének.

Hisszük, hogy ez a program (részletek lent) egyedi lehetőséget nyújt mind az itthoni érdeklődőknek, mind a konferencia résztvevőinek arra, hogy először vagy egy új módon találkozzanak Budapest városával, csakúgy mint egymással, miközben elősegíti a Biográfiai Munka megismertetését a helyi és regionális közösségekkel itt, Közép-Európa szívében.

További információkért és segítségért forduljon bizalommal a szervezőkhöz: 2019@worldwidebiographyconference.com

Szeretettel,
a magyar Prelude szervező csapata

 

BŐVEBBEN
… a június 24.-i Biográfiai Sétákról

Kik?
Ők: biográfiai szakemberek, akik a világ számos pontjáról érkeznek, hogy résztvegyenek a 2019-es Biográfiai Világkonferencián, amelyet először szerveznek Közép Európában, és amelynek témája: „Hogyan képes a professzionális biográfiai munka a felnövekvő generációt szolgáló eszközzé válni?

Szervezők: a magyar Biográfiai Alapkézés résztvevői, akik saját biográfiai felismeréseik mentén alakítják ki az általuk vezetett sétákat.

Te: ifjú érdeklődő, akit érdekel a biográfiai munka és nyitott vagy arra, hogy saját nézőpontodból dolgozz a konferencia fő kérdésével; vagy Te, aki az oktatás, nevelés, gyógyítás, esetleg az önfejlesztés területén dolgozol. Ti mindannyian tanúként vehettek részt a Biográfiai Sétákon, valamint alkotótársként az azt követő délutáni “szüretelési” folyamatban.

Miért?
Hogy találkozz emberekkel, utcákkal, érzésekkel, emlékekkel, a történelemmel, önmagaddal, a “középpel” …

Hogyan?
Minden vezető személyes és egyedi Sétatervet alakított ki. A séták előkészítéséhez hónapokon keresztül dolgoztunk együtt, bevontunk geomantiai szakértőket, felfedeztük Budapest történelmét antropozófiai aspektusból… Érdekes információkat gyűjtöttünk, magunk is végigjártuk az utakat, tapasztaltunk, felfedeztünk, megosztottunk, újraterveztünk, elengedtünk, változtattunk… Egy olyan folyamatot éltünk meg, amelyben reményeink szerint Neked is részed lesz majd a Séta pár órája alatt, és melynek rezgéseit magaddal viheted a séta pillanatain jóval túlra…

A Biográfiai Sétákra magyar kollégák invitálnak, akik, a Prelude előkészítő csapatának további tagjaival együtt a jelenleg is folyamatban lévő magyarországi „Biográfiai alapképzés” hallgatói, amely Josien de Vries vezetésével és – többek között – Vera G. Klein, a holland “Instituut voor Biografiek” vezetőjének együttműködésével zajlik Budapesten.

 

A Biográfiai Séták

Budapest mint Közép: Risbjerg Anna (angol és magyar)
Magyarország földrajza, történelme, és kultúrája révén is a Kelet és Nyugat közötti dinamikus áramlás közepén helyezkedik el. Meg tudjuk-e figyelni ezt ahogy megnyilvánul és mi a feladat vele? Ezeket a kérdéseket hordozva sétálunk majd végig Budapest utcáin.

Életút meditáció Krúdy Szindbád-jával: Rédli László (magyar)
Életút meditáció biográfiai szemüvegben. A Margitszigetről Óbudára sétálunk Szindbád élet- és idővonalán. Történetekkel, érzékelési gyakorlatokkal kapcsolódunk Budapest, Szindbád és a saját biográfiánkhoz. A Kéhli étteremben ebéddel zárulna az érzékelési gyakorlat.

Óbuda a magyar történelemben és egy életútban: Treiber Gabriella (angol és magyar)
A Margit-Szigetről az Árpád-Hídon átsétálva visszafelé haladunk a környék biográfiájában, történetében látva ezt a városrészt a tízemeletes lakótelepi épületek együttesétől a XIX-XX. század fordulójának óbudai hangulatát sugárzó Fő téren át érintve a barokk korban épült Zichy Kastélyt és a Szent-Péter és Pál templomot, felidézve Szent István király korszakát és a Római birodalom legkeletibb állomását időszámításunk kezdetén. Végezetül és összegzésképpen a római-kori romok mellett, két lakótelep árnyékában, a századelő hangulatát idéző Kéhli vendéglőben ebédelünk. A városrész biográfiáját személyes életutam történéseivel egészítem ki.

A magyar ÉN fejlődése: Béres Anna (angol és magyar)
Az általam vezetett séta címe: A magyar ÉN fejlődése. Sétánk a Városligeten vezet majd keresztül egészen a Hősök teréig, miközben magyar királyokról, a magyar Szent Koronáról mesélek a résztvevőknek. Az elmondottak alapján mindenki kiválaszthatja a hozzá legközelebb álló uralkodót, majd rajzolunk, leveleket, szimbólumokat gyűjtünk, amelyekből mindannyian megalkotjuk a kiválasztott király címerét. A Hősök terére megérkezve megtekintjük a szobrokat, és megpróbáljuk átérezni, mit sugároz felénk a kiválasztott király szobra, majd a megélteket megosztva zárjuk a sétát.

A szabadság: Kökény-Hámori Eszter (angol és magyar)
A szabadság örök téma, az emberiség legnagyobb témája. E séta során nem gondolkodni vagy filozofálni fogunk róla, hanem megtapasztaljuk az emlékművek és épületek fizikai valóságán és a hozzájuk kapcsolódó történeteken keresztül. Ezáltal kapcsolódunk a magyar történelemhez, és a szabadság témáján keresztül saját életutunkhoz is inspirációkat kaphatunk. A Szabadság téren indul a séta, ahol több emlékmű és számos épület története is elgondolkodtatóan kapcsolódik a szabadság témájához. A Parlamentnél folytatjuk, onnan 2-es villamossal a Duna mellett végighaladva mélyülünk tovább a témában: cipők a Dunaparton, Széchenyi tér, Lánchíd, Erzsébet-híd, és Ferenc József híd, amit aztán Szabadság hídra kereszteltek, szemben pedig a Szabadság szobor hívja fel magára a figyelmet. A séta a Március 15-e téren ér véget.

Budapest földtani alapjai- Budapest biográfiája a fizikai síkon: Nagy Ágoston (angol és magyar)
Arra hívom a résztvevőket, hogy kísérjenek el egy sétára, amelynek során Budapest földtani alapjait vizsgáljuk meg. Arra keressük a választ, hogy melyek a város geológiai alapjai és hogyan járultak hozzá Budapest biográfiájának alakulásához. Találunk-e a földtani makrokozmoszban lejátszódó eseményekhez hasonlókat a személyes biográfiánk mikrokozmoszában?

A Gellért Fürdő és környéke – saját élettémával: Fükő Judit és Boga Emese (angol és magyar)
A Szabadság-híd pesti hídfőjétől átsétálunk a hídon, ráhangolódva a saját életvonalunkra, a séta közben felmerülő saját élet témával dolgozunk a következő színhelyeket bejárva: Műegyetem kertje, Gellért fürdő fedett és nyitott része és szaunája (6000 Ft a belépő), Gellérthegy.

Workshopok ismertetője

június 25., kedd

Christine Gruwez: “Emberré válni: egy maniheus megközelítés” – minden jegy elkelt!
Önmaga keresése útján az ember újra és újra megkísérelte úgy definiálni önmagát, mint aki a Fény és a Sötétség között áll. Fénylény vagyok-e? Ha igen, mit jelent bennem a Fény? Vagy, ahogy a gnosztikus áramlatok gyakran feltételezték, a Sötétségből születtem-e? És ha igen, mit jelent bennem a Sötétség?
Fény és Sötéség, Jó és Rossz, elválaszthatatlanok egymástól. Egyik nem létezhet a másik nélkül. Rudolf Steiner értette, hogy egyik sem elsődlegesebb a Fény és a Sötét, a Jó és a Rossz közül. Mindegyiknek megvan a a maga létjogosultsága. Ettől a felismeréstől ihletve van lehetősége mindegyikünkek megtalálni a saját helyét: középen, a Fény és a Sötét között, a mintegy választásként, mintegy jövőbe mutató lehetőségként.

Orna Ben Dor: “Ne öld meg a Hírhozót!” – Az érzelmek átalakítása karmikus tudattá
Életeseményeink egyrészt magából az eseményből, másrészt az általunk hozzá kapcsolt értelmezésekből állnak. Életünk első felében lényeges, hogy a történéseket szubjektíven ítéljük meg. Ez nem más, mint kognitív félreértelmezés, és leginkább akkor kap teret, amikor fájdalmas, szenvedést okozó eseménnyel van dolgunk. A kognitív félreértelmezés “karmikus kiigazítást” követel, amire akkor kerülhet sor, amikor sikerül objektivizálni a történteket. Amint a folyamatot objektíven ki tudjuk elemezni az „Én” szemszögéből, akkor születik meg az igazságlátásunk.
Ez a workshop, a résztvevők biográfiai eseményeire építve, utakat mutat a kognitív félreértelmezések kijavításához.
A módszer az izraeli “Hotam School for Biographical Counselling and Work with Karma” munkatársa által kutatott és kidolgozott út; ő maga alapítója és vezetője az iskolának, sok éve kutatja, fejleszti és tanítja a Karma és a Biográfia összefüggéseit világszerte.

Rinke Visser & Josien de Vries: “Biográfiai munka és Waldorf oktatás: termékeny szinergiák. Hogyan tovább?”
Ezt a kérdést saját élettapasztalatainkon keresztül fogjuk vizsgálni, kutatni. A válaszokat meg kell még találnunk, ehhez pedig szükség lesz a kreativitásunkra!

Erre a keresésre elsősorban egykori Waldorf diákokat, tanárokat, szülőket és biográfiai munkát végző kollégákat várunk olyanokat, akiket érdekel az oktatás. Kiindulási pontunk: életünk egy létesülési út. Születésünkkel kezdődik, de ez csak az első a vélhetően számos kezdőpillanat között egész életünk viszonylatában. Pillanatok, amikor újra “kitaláljuk” magunkat, kezdőpontok, választások, felelősségvállalás…mind részei a saját utunknak. A Waldorf oktatás arra lett kitalálva, hogy ezt a létesülési folyamatot támogassa. Ez annyit jelent, mint kapcsolódni önmagunkhoz és a körülöttünk lévő világhoz annak minden változatos kihívásával együtt annak érdekében, hogy legtöbbet hozhassuk ki a Földön töltött időnkből, hogy megtaláljuk az utunkat, a küldetésünket, a sorsfeladatunkat…Hogyan tud a biográfiai munka hozzájárulni ehhez a folyamathoz? Nem lenne-e nagyszerű, ha sikerülne új meglátásokra, perspektívákra, és lehetőségekre bukkanni ?

Tomoko Kawashima: Biográfiai munka a vállalati szférában és egy konkrét japán kezdeményezés bemutatása
Ez a workshop elsősorban vállalkozóknak, a vállalati szféra világa iránt érdeklődő fiataloknak, coachoknak és szervezetfejlesztő szakembereknek szól. Pont azért, mert szélesebb érdeklődő réteget szólít meg, a helyszín Budapesten lesz.
Egy általános biográfiai munka bevezető rész után, a workshop vezetője interaktív formában osztja meg tapasztalatait arról, hogy a coaching és a biográfiai munka összekapcsolása hogyan vezetett mélyebb önismerethez és az önmenedzsment képességek növeléséhez egy IT nagyvállalaton belül.

Röviden bemutatja következő japán projektjét is: arra keresi a választ, hogy az ottani öregotthonok jövőjét hogyan változtathatja meg az, ha a biográfiai munkát felhasználják az ottlakók életútjának, valamint életük értelmének jobban megértésére.

15:30-18:30 Philip Jacobsen: A temperamentum – az ember küldetésének alapvető eleme
Az inkarnáció egyik magunk által választott eleme az étertest szerkezetét meghatározó temperamentum. Ez befolyásolja a testet (a test alakját, a testtartást, az arcfelépítést, a járást, a mozgást) és a lelket (viselkedést). A személyiséggel szemben, amely azt határozza meg inkább a viselkedésünkben, hogy “mit” (szándékok, célok, ideálok), a temperamentum inkább a “hogyan”-t befolyásolja. A konfliktusok jelentős részét a különböző temperamentumokból fakadó félreértések okozzák. Ezek megoldhatók vagy kivédhetők, ha tisztában vagyunk a temperamentumokkal. Az ember küldetésének megfelelően választ temperamentumot magának, egyrészt mint forrás amelyen keresztül hozzájárulhat a világ és az emberiség fejlődéséhez (ez az életküldetés külső oldala), másrészt mint tanulási feladat, amelyben kríziseken és konfliktusokon keresztül kell az egyensúlyhoz eljutnunk és leküzdenünk a temperamentum egyoldalúságát (ez az életküldetés belső oldala). Saját temperamentumunk azonosítása és az általa okozott krízisek és konfliktusok megértése révén megsejthetjük életfeladatunkat.

 

GYAKORLATI KÉRDÉSEK

Étkezés
A hétfői ebéd a Biográfiai Sétákba lesz “beépítve”: minden sétavezető tesz majd javaslatokat az ebéd helyszínére (a Prelude részvételi díja ezt nem foglalja magába). A hétfői vacsorára az esti előadás helyszínén kerül sor, vegetáriánus büfé formájában (ez része a Prelude díjának). A keddi ebéd és vacsora a Waldorf Iskolában lesz (szintén része a Prelude díjának).

Fordítás
Hétfői Biográfiai Séták: a vezetők minden esetben előre közlik, hogy milyen nyelven vezetik majd a sétát. Amennyiben szükség lesz rá, fiatal résztvevőket vagy más csatlakozókat szerveznek be tolmácsnak a külföldi vendégek számára.

A hétfő délutáni Szüretelést a Magyar Art of Hosting csapata vezeti majd magyar és angol nyelven. 

A hétfő esti Christine Gruwez előadáson angol-magyar szinkrontolmácsolás lesz. 

A keddi workshopok angol nyelven zajlanak. Amennyiben igény lesz rá és ezt a Prelude-re való regisztrációkor időben jelzik, a műhelymunkák vezetőinek jóváhagyásával magyar fordítást biztosítunk.

REGISZTRÁCIÓ EZEN A LINKEN LEGÖRGETVE.